Formarea condensului în timpul iernii poate fi prevenită cel mai eficient prin izolația peretilor exteriori, însă există o mulțime de soluții simple pe care le puteți implementa pentru a preveni și elimina condensul din locuințe.
Condensarea apare atunci când aerul umed și cald intră în contact cu suprafețe mai reci. Aerul se răcește rapid formează picături de apă pe suprafațe. De cele mai multe ori, veți observa condensul pe geamurile ferestrelor înainte ca acesta să devină o problemă pentru restul casei. Cu toate acestea, dacă nu încercați să îl eliminați, este posibil să începeți să observați că varul lavabil începe să se exfolieze, peretele sau tavanul poate părea umed și, de asemenea, puteți observa deteriorarea tencuielii.
Dacă nu este eliminat, pe pereții umezi poate să apară mucegai negru. Aceasta va apărea sub forma unor pete negre pe pereți sau tavane și poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră. Dacă într-o locuință există umezeală sau mucegai, este posibil ca ocupanții să aibă infecții respiratorii, alergii sau astm. De asemenea, umiditatea și mucegaiul pot afecta sistemul imunitar al copiilor și al persoanelor sensibile.
Cum să opriți formarea condensul în casă?
Vestea bună este că, deși condensul este una dintre cele mai frecvente cauze ale umezelii din casă, este și foarte ușor de eliminat.
Citiți mai departe pentru a afla cum puteți atât să preveniți, cât și să rezolvați problema condensului pe pereții și tavanele din locuința dumneavoastră.
1. Uscați hainele în aer liber
Dacă este posibil, uscați hainele ude în aer liber pentru a preveni acumularea excesului de umezeală în interiorul locuinței dumneavoastră. Dacă nu puteți usca hainele în exterior, încercați să le uscați într-o baie cu un ventilator sau folosiți un dezumidificator.
2. Folosiți capace pentru cratițe și tigăi atunci când gătiți
Cel mai probabil veți găsi condens în bucătăria în care gătiți, deoarece acolo se formează multă umiditate în aer. Ținând cont de acest lucru, este recomandat să gătiți întotdeauna cu capacele pe tigăi. Veți împiedica aburul să iasă și să se adune pe pereți și pe tavan. Asigurați-vă că folosiți o hotă atunci când gătiți, deoarece acestea sunt concepute pentru a ajuta la reducerea umidității, precum și la eliminarea mirosurilor.
3. Nu puneți mobilierul prea aproape de pereți
Dacă există spațiu, nu poziționați mobilierul pe pereții exteriori. Acest fapt permite aerului să circule în încăperile din locuința dumneavoastră. În schimb, acolo unde este posibil, amplasați dulapurile pe pereții interiori, deoarece astfel veți reduce șansele de formare a condensului.
4. Ștergeți ferestrele în fiecare dimineață
Condensul se formează în general dimineața, când ușile și ferestrele au fost închise toată noaptea și s-a acumulat umiditate în aerul cald. Obișnuiți-vă să eliminați condensul de pe ferestre și uși în fiecare dimineață. Ștergeți excesul de umiditate cu un prosop sau o cârpă. Dacă nu o faceți, apa poate cauza deformarea și slăbirea garniturilor de etanșare a ferestrelor în timp, precum și apariția mucegaiului.
5. Deschideți ferestrele
Deschideți zilnic toate ferestrele din casă – chiar și numai pentru 20 de minute. Chiar și de mai multe ori pe zi. Respirația este o una din cauzele creării condensului, datorită CO2-ului pe care îl eliminăm cu fiecare expirație. Prin deschiderea ferestrelor, veți contribui la îmbunătățirea ventilației.
6. Eliminați umezeala din baie
Atunci când faceți duș sau o baie în cadă, asigurați-vă că ventilatorul este pornit pentru a elimina aburul și umiditatea create atunci când apa caldă curge într-un mediu rece. Ștergeți excesul de apă din jurul căzii sau a cabinei de duș după ce ați terminat. Atunci când umpleți o cadă să puneți mai întâi apă rece înainte de a adăuga apă caldă. Aceasta ajută la reducerea acumulării de aburi în spațiul închis.
7. Asigurați-vă că aveți o ventilație adecvată
Gurile de aerisire de la ferestre sunt foarte importante. Acestea sunt mici orificii în partea de sus a ferestrelor și ușilor care permit aerului să circule în cantități mici. Dacă puteți, luați în considerare instalarea unui sistem de ventilație mecanică prin extracție. Acesta va asigura o alimentare constantă cu aer proaspăt filtrat, menținând o bună calitate a aerului în interior.
8. Aplicați o vopsea lavabilă anticondens
O vopsea anticondens va ajuta la izolarea pereților și va opri condensul. Trebuie doar să vă asigurați că nu există mucegai pe pereți și tavane și că suprafețele sunt uscate înainte de a aplica vopseaua, într-unul sau două straturi.
9. Încălziți-vă casa
Menținerea unei temperaturi calde constante în toată locuința dumneavoastră va împiedica suprafețele să se răcească suficient de mult pentru formarea condensului. Nu trebuie să țineți centrala pornită toată ziua, dar un termostat poate fi foarte util în acest caz. Acesta va porni încălzirea în timpul lunilor mai reci pentru a ajuta la menținerea unei temperaturi interioare constante.
10. Investiți în izolație
Pereții și tavanele reci pot crește șansele de creare a condensului, așa că izolarea locuinței este cel mai bun mod de acțiune pe termen lung. Izolația acoperișului, a mansardei și a pereților exteriori nu numai că vă va menține locuința mai caldă, dar veți reduce și costurile.