8 plante perene care înfloresc toamna tarziu

Toamna este considerată anotimpul în care gradina își pierde culorile vii și face loc nuantelor de galben si bej. Dar nu trebuie să fie așa, deoarece există câteva plante perene minunate care continuă să înflorească sau încep să înflorească la sfârșitul verii, oferind un colorit super gradinii. În plus, fiind perene și presupunând că iarna nu este prea aspră, aceste plante vor continua să înflorească în fiecare an. De asemenea, plantele perene nu necesită prea multe lucrări de întreținere, în afara celor obișnuite.

1. Anemona japoneză

Anemona japoneza

Grad de rezistență: mare
Luni de înflorire tipice: august – octombrie

Din familia Ranunculaceae, anemonele japoneze sunt plante perene, cele mai multe provenind nu din Japonia, așa cum ați putea crede, ci din China. Anemonele japoneze își arată cu adevărat frumusețea toamna. Ele încep să înflorească la sfârșitul lunii august și vor continua până în octombrie sau până la sosirea primelor înghețuri.
Anemonele prefera un spatiu insorit sau parțial umbrit și un sol umed și bine drenat. Sunt rezistente, însă se pot usca în iernile geroase, de aceea trebuie protejate. Florile sunt alte sau roz iar tulpinile sunt înalte, fiind ideale pentru partea din spate a graniței. După înflorire, tăiați tulpinile și îndepărtați frunzele moarte la începutul primăverii.
Atenție, însă, anemonelor japoneze nu le place să fie mutate odată ce au fost plantate și au tendința de a se înmulți destul de mult. 

2. Aster

Aster

Grad de rezistență: mare
Luni de înflorire tipice: iulie – octombrie

Cunoscute și sub numele de margarete Michaelmas, Aster sunt printre cele mai cunoscute plante perene care infloresc de la sfârșitul verii și la începutul toamnei. Florile pot avea diferite nuanțe de albastru, violet, roz și alb, astfel că aveți de unde alege.
Preferate de polenizatori, aceste flori vor atrage numeroase insecte în grădină în perioada de înflorire, din iulie până la primele înghețuri. Florie Aster cresc bine în orice sol bine drenat, cu excepția celui argilos. Preferă terenurile însorite, dar se pot adapta și la un spațiu mai umbros. Florile pot fi tăiate, însă dacă le veți lăsa să producă semințe păsările se vor putea hrăni cu acestea în timpul lunilor reci.

3. Sedum

Sedum

Grad de rezistență: mare
Luni de înflorire tipice: august – octombrie

Sedum, sau, așa cum sunt cunoscute acum sub numele de “Hylotelephium”, sunt un grup de plante perene rezistente și iubitoare de soare. Cu flori în formă de stea așezate în buchete, acestea înfloresc din vară până toamna. Sedum este o plantă care rezistă bine la secetă și care preferă soarele din plin. Aceste plante cresc cel mai bine intr-un loc orientat spre sud și un sol bine drenat. Fiind o sursă valoroasă de nectar pe timpul toameni, sunt îndrăgite de albine si alte insecte și necesită puțină întreținere, deoarece tulpinile  pot fi tăiate abia la începutul primăverii.
Hylotelephium “Herbstfreude” sau, așa cum era mai bine cunoscut – Sedum “Autumn Joy” – este este deci o plantă perenă cu flori roz vibrant, care își schimbă în timp culoarea în roșu și care devine maronie pe timpul iernii.

4. Salvia

Salvia

Grad de rezistență: mică
Luni de înflorire tipice: mai – septembrie


Salvia reprezintă un grup larg de plante, inclusiv soiurile microphylla, nemrosa și sylvestris. Fie că sunt plante anuale sau perene, ele sunt ideale pentru orice gradină. Salvia are flori uimitoare flori de un violet intens, astfel că va ieși cu adevărat în evidență în orice grădină.
Salvia poate atinge o înălțime de 1-1.2 metri, fiind potrivită pentru mărginirea aleilor sau a gardurilor. Dacă tăiați florile în mod regulat, salvia va înflori din mai până la sfârșitul lui septembrie.
Este o plantă tolerantă la secetă și are nevoie de un loc însorit și adăpostit – orientarea spre sud este ideală. Chiar dacă este rezistentă, s-ar putea să nu supraviețuiască celor mai grele ierni, dar, din fericire, se înmulțește ușor prin butași.

5. Nerina

Nerina

Grad de rezistență: medie
Luni de înflorire tipice: august – octombrie

Nerina este o plantă perenă rezistentă, care se înmulțește prin bulbi și care face parte din familia Amaryllidaceae. Originară din Africa de Sud, nu este surprinzător faptul că preferă un sol bine drenat și o expunere spre sud. Este posibil să nu înflorească dacă este plantată la umbră. Florile ies în evidență deasupra frunzelor de un verde intens și vor coloira grădinile în lunile de toamnă, din septembrie până în noiembrie.
Nerina se dezvoltă bine în soluri sărace – dacă solul este prea bogat, vor crește mai mult frunzele decât florile. Este de preferat să nu fie mutate, așa că nu o faceți decât dacă este necesar, deoarece este posibil să nu mai înflorească în acel an.
Cu timpul, bulbii plantei vor forma un tufiș, devenind chiar aglomerate, dar nu vă faceți griji, deoarece adesea vor înflori mai bine atunci când li se permite să se înmulțească. În cazul în care florile sunt puține și tufa devine prea mare, atunci pot fi replantate în primăvară.

6. Echinaceea

Echinaceea

Grad de rezistență: medie
Luni de înflorire tipice: iulie – septembrie

Echinacea sau “coneflowers”, așa cum sunt cunoscute, sunt originare din America de Nord. Echinacea sunt unele din cele mai frumoase flori pe care le puteți avea în grădină de la sfârșitul verii până toamna târziu.
Preferă soarele din plin, dar tolerează și umbra și se dezvoltă cel mai bine într-un loc orientat spre sud. Cu flori asemănătoare margaretelor într-o gamă variată de culori, inclusiv portocaliu, roșu, roz și alb, acestea vor adăuga cu siguranță un plus de culoare pe timpul toamnei. Foarte populară în prezent, echinacea se dezvoltă cel mai bine într-un sol bine drenat, astfel că nu va trebui să le udați decât în perioadele secetoase. 

7. Rudbeckia

Rudbeckia

Grad de rezistență: medie
Luni de înflorire tipice: august – octombrie

Dacă vă doriți flori galbene încântătoare la sfârșitul verii, Rudbeckia este una din cele mai bune alegeri pe care le puteți face. Din iulie până în octombrie, Ruddbeckia produce flori de un galben intens perfecte pentru a fi plantate printre alte plante perene sau ierburi ornamentale.
Originară din America de Nord, Rudbeckia este deosebit de ușor de cultivat. Preferă un sol umed și fertil, bine drenat și se dezvoltă într-un loc orientat spre sud. Produce o abundență de flori mari pe tulpini înalte până la primele înghețuri și este destul de rezistentă la dăunători. Rudbeckia este o plantă care va aduce albinele și alți polenizatori în grădina dumneavoastră atunci când este în floare.

8. Agastache

Agastache

Grad de rezistență: medie
Luni de înflorire tipice: iulie – septembrie

Agastache sau isopul este o plantă perenă care înflorește din iulie până în octombrie, de obicei cu flori mov, dar există și alte culori, printre care portocaliu și roz. Este o plantă rezistentă, care tolerează seceta și suportă solurile sărace, are nevoie de un loc însorit, de preferință de la sud sau la vest. Trebuie să țineți cont că este o plantă cu durată de viață mai scurtă, fiind necesară înlocuirea acesteia la câțiva ani. Florile sunt preferatele albinelor și pot fi lăsate după ce s-au ofilit.

În concluzie, toamna nu trebuie să însemne neapărat dispariția culorilor din grădină, așa că puteți să plantați unele dintre aceste plante perene cu înflorire târzie care vă vor decora grădina până la începutul iernii.