Cea mai buna lada de compost

Ce este o lada de compost? Poate ca multi va intrebati, intrucat nu ati mai auzit sau nu ati mai folosit o astfel de lada. Ei bine, o lada pentru compost se foloseste pentru a reutiliza rezidurile reciclabile din gradina si a le folosi mai tarziu ca ingrasamant pentru plante. Gradinarii cu siguranta ca au folosit o astfel de lada si este chiar foarte utila, intrucat poate produce cantitati importante de ingrasamant chiar din propriile resturi din gradina.

In aceasta lada pot fi puse mai multe tipuri de resturi, cum ar fi: resturi de plante, frunze, fructe, flori, iarba sau seminte, scrum, jar etc. Totusi, se recomanda sa nu se foloseasca numai iarba in continutul compostului.

Top 5 cele mai bune lazi de compost

1. Compostor Tambur ECD Germany

Puncte tariECD Germany

  • capacitate de 160 litri;
  • rotire pe tambur;
  • sistem cu 2 camere;
  • dezvoltare optima a ventilatiei;
  • cadru stabil si rezistent.

Puncte slabe

  • asamblarea este destul de dificila.

Untitled-300x31

2. Set 2 compostoare Vida XL

Puncte tarividaXL

  • capacitate mare de cate 300 litri;
  • ventialre optima prin orificii laterale;
  • rezistent la raze UV si umiditate;
  • capac impartit in 2 pentru irigare/ventilare;
  • culoare neutra.

Puncte slabe

  • cosurile sunt destul de voluminoase.

Untitled-300x31

3. Mega compostor Keter

Puncte tariMega Compostor

  • volum 650 litri;
  • baza solida;
  • rezistent la caldura si umiditate;
  • usor de asamblat;
  • confectionat din materiale reciclate.

Puncte slabe

  • imbinarile se desfac daca suprafata nu este dreapta.

Untitled-300x31

4. Set 2 cosuri Bokashi Organko

Puncte tariBokashi Organko

  • inchidere etansa;
  • contine accelerator de compost;
  • impiedica aparitia mirosurilor neplacute;
  • lichidul rezultat poate fi utilizat ca ingrasamant.
  • accesorii incluse.

Puncte slabe

  • este necesara achizita periodica de accelerator de compost.

Untitled-300x31

5. Compostor Curver

Puncte tariCurver

  • capacitate de 340 litri;
  • pastreaza mirosurile neplacute in interior;
  • rezistent la raze UV si intemperii;
  • aspect de lemn natural.

Puncte slabe

  • plasticul este destul de moale.

Untitled-300x31

Ghid de alegere lada de compost

Tipuri de lazi de compost

Lazile de compost sunt de mai multe tipuri si se clasifica in functie de materialul din care au fost confectionate. Va puteti confectiona o astfel de lada si singuri sau puteti apela la magazinele de bricolaj, unde veti gasi mai multe modele. Asadar, o sa mentionez principalele tipuri de lazi de compost si cateva informatii despre acestea.

Lemn, metal si plasa pentru 3 lazi conectate – astfel, pana cand chiar si ultima lada este plina, in prima deja compostul este gata sa fie folosit si se poate reumple iar. Astfel de lazi sunt ceva mai voluminoase, se pot folosi cantitati mai mari de reziduuri si sunt mai grele decat cele clasice.

Lada pentru compost din ciment si zgura – Aceasta lada este mult mai rezistenta in timp, mai grea, insa ofera un spatiu mai limitat pentru producerea de compost, asadar daca aveti o gradina mai mare, nu este prea recomandata o astfel de lada.

Lada pentru compost din lemn – aceasta este mai usoara si mai compacta, dar se poate folosi exclusiv pentru compostarea deseurilor menajere.

Lada pentru compost din plastic – este probabil cea mai raspandita si mai intalnita chiar si in magazine, intrucat este cea mai usor de confectionat, este ieftina si isi face destul de bine treaba.

Specificatii importante

Materialul din care sunt realizate lazile de compost este cel mai important aspect. Fiind dintr-un material mai dur, cum este cimentul de exemplu, metalul sau lemnul, lazile vor rezista in timp mult mai bine fata de cele din plastic sau PVC. Totusi, la urma urmei, conteaza mai mult rezultatul si calitatea compostului obtinut. Daca doriti in schimb sa va confectionati una proprie, puteti folosi lemn si plasa, acestea fiind suficient de rezistente pentru a crea un compost de calitate.

Capacitatea sau volumul lazii de compost este un al doilea aspect de luat in calcul cand doriti sa achizitionati o astfel de lada. Veti putea gasi lazi pentru compost chiar si de la 200 de litri si lazi care ajung chiar pana la 1500 de litri volum. Este bine sa va ganditi in prealabil de ce cantitate de compost aveti nevoie si daca doriti sa il folositi pentru toate plantele. Chiar daca ati luat o lada de compost mai mica decat ati fi avut nevoie, in momentul cand aceasta se umple si compostul este gata, puteti incepe sa faceti altul sau sa mai achizitionati o lada mai mica, intrucat procesul dureaza destul de mult.

Pretul este influentat de materialul folosit pentru lada, cat si de capacitatea acesteia. Evident, o lada de 1000 de litri nu va avea acelasi pret cu una de 200 de litri. Totusi, pentru o lada de 5 ori mai mare, pretul va fi doar dublu fata de cea de 200 de litri. Asadar, va puteti achizitiona o lada mai mare decat aveti nevoie, intrucat pretul nu este preponderent crescator cu volumul lazii.

De ce ai nevoie de o lada pentru compost?

Lada pentru compost este necesara doar daca doriti sa faceti un ingrasamant natural pentru plante. Reusiti sa va scapati de resturile din plante ramase prin gradina si chiar sa le refolositi tot pentru plante. Companiile de colectare a deseurilor menajere nu accepta iarba sau resturi din plante, asadar le puteti folosi pentru ingrasamant.

Ce rezulta in urma compostarii deseurilor menajere?

In urma compostarii deseurilor menajere rezulta un ingrasamant natural pentru plante. Totusi, nu toate deseurile menajere pot fi folosite pentru compostare. Carnea, laptele, oasele sau alimentele asemanatoare nu pot fi folosite pentru a fi compostate. Totusi, puteti folosi fructe, legume, citrice, coji de fructe, paine invechita sau plante. Astfel, nu doar ca va scapati de anumite deseuri menajere pe care oricum nu aveti la ce sa le folositi, puteti chiar sa le utilizati pentru a pune ingrasamant pe alte plante.

Unde se poate amplasa lada de compost?

Lada de compost este bine sa fie asezata in gradina, undeva cat mai in spate, intrucat in urma compostarii se va produce un miros destul de neplacut. Tineti cont ca lada de compost sa fie amplasata pe iarba sau pamant, intrucat veti putea atrage si rame pentru compost, care va ofera un ingrasamant de cea mai buna calitate. Niciodata sa nu asezati lada pe beton sau pe suprafete dure care nu au legatura cu solul pentru a avea un timp redus de compostare si a beneficia si de ajutorul altor vietati din natura la compostarea reziduurilor.

Intrebari frecvente

Lada de compost atrage muste?

Da, lada de compost va atrage muste si alte insecte, intrucat ati folosit resturi si reziduri de mancare si de plante. In special daca folositi fructe si legume, in primele zile pana vor fi complet putrezite vor aparea foarte multe musculite si insecte mici. In schimb, daca folositi predominant resturi de plante, radacini, iarba sau frunze nu veti avea parte de prea multe insecte.

Sa aleg o lada de compost din plastic sau din lemn?

Daca aveti posibilitatea sa achizitionati o lada din lemn cu plasa, aceasta ar fi cea mai recomandata pentru compost. Totusi, si lada din plastic isi face foarte bine treaba. Este ieftina, usoara, o gasiti la majoritatea magazinelor de bricolaj si le veti gasi pe diferite marimi.