Cele mai bune aspersoare de gradina

Udarea oricarei gradini,  este un factor foarte important care afecteaza in mod direct cresterea si dezvoltarea gazoanelor, a plantelor decorative sau a legumelor. Cea mai eficienta metoda de udare a parcelelor de gradina sau a gazoanelor, este utilizarea unui aspersor de de gradina. Udarea plantelor si a gazonului este foarte importanta, deoarece apa este unul dintre principalii factori de dezvoltare a plantelor. Rasadurile de plante fara apa, sunt lipsite de procese fiziologice si biochimice, lipsa umezelii ducand ala subdezvoltare si chiar la uscarea plantelor. In plus, in tesuturile vegetale exista o lipsa de nutrienti, care incetineste cresterea si formarea sistemului radicular si a frunzelor.

Aspersoare de gradina

Aspersoarele de gradina pot fi de mai multe tipuri: 

1. Aspersoare telescopice – sistemul telescopic nu este voluminos, ocupand o suprafata de circa 5-6 cm. De asemenea, se poate ingropa in pamant la adancimi de pana la 30 cm si se poate inalta pana la 10 cm deasupra solului,  pentru a distribui apa cat mai departe. Aspersoarele pot fi lasate in gradina chiar si la temperaturi crescute sau foarte scazute. Aceasta varianta este potrivita atat pentru udarea gradinii, cat si a gazonului.

2. Aspersoanre oscilante – sunt potrivite atat pentru gradinile cu forma dreptunghiulara, cat si patrata. Este  format dintr-un ax ce are un anumit numar de orificii, ce se inclina in mod repetitiv dintr-o parte in alta.

3. Aspersoare rotative – acesta este considerat a fi unul dintre cele mai bune tipuri de aspersoare de gradina. Aspersorul rotativ poate fi de doua tipuri:

  • Pulsator – este dotat cu doua sau trei capete care emit in mod alternativ scurte jeturi de apa, pe care le propulseaza la distanta.
  • Continuu – iriga continuu prin toate duzele, in mod simultan.

4. Aspersoare stationare – acesta pot fi amplasate langa gazoane sau straturi si sunt prevazut cu un cap rotativ care poate fi adaptat tipului de dispersie dorit, in functie de necesitati. Apa va putea fi imprastiata in cerc,  semicerc,  fasii sau jet simplu.

Cele mai importante specificatii ale unui aspersor de gradina sunt:

  • Diametrul/raza

Caracteristicile tehnice indica adesea gama, deoarece multe specii pot fi operate de exemplu la 180, 270 sau 90 de grade. In cazul unor aspersoare, unghiul sectorial poate fi setat arbitrar, daca este necesar. Raza de aspersiune este masurata in metri si poate varia de la cativa metri pana la douazeci de metri.

  • Gradul de pulverizare

Pulverizarea apei poate consta in picaturi mici sau mari. Aspersoarele cu capete  cu un design special dau un spray foarte fin care este necesar, de exemplu, atunci cand se foloseste metoda propagarii.

  • Silentiozitatea

Exista unele as au un mecanism usor diferit si functioneaza aproape fara zgomot. Ele sunt folosite pentru irigare pe timp de noaptea, astfel incat sunetul sistemului de irigare nu interfereaza cu odihna. Domeniul principal de aplicare este irigarea parcelelor din apropierea cladirilor rezidentiale.

  • Debitul de apa

Acesta este un parametru foarte important si trebuie luat in considerare la calcularea ratei de irigare. Valoarea capacitatii este masurata in l/h.

  • Presiunea de lucru

Presiunea apei la care aspersorul va pulveriza apa, este indicata in specificatia tehnica a modelului corespunzator. Debitul de apa si raza de pulverizare depind de presiunea aplicata aspersorului. Prin urmare, trebuie sa se tina cont de presiunea apei,  atunci cand se determina numarul de aspersoare pentru gradina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *