Consumul de energie in stand by

Reducerea consumului de energie electrica este cea mai simpla modalitate de a scadea valoarea facturilor lunare. Pentru aceasta va trebui sa va asigurati ca toate aparatele electrocasnice si electronice functioneaza cat mai eficient posibil. De aceea, de fiecare data cand aveti ocazia incercati sa inchideti aparatele sau sa le scoateti din priza in loc sa le lasati in stand by.

Energie in stand by

Cat inseamna consumul in stand by pentru o familie?

Este destul de dificil de masurat cu exactitate consumul de energie pentru diverse aparate care stau in stand by, deoarece unele dintre aceaste consuma cantitati mici de energie. Conform unui studiu recent efectuat de catre Save Energy Trust in Marea Britanie, fiecare locuinta ar putea economisi intre 50 si 86 de lire sterline (intre 280 si 450 de lei) in fiecare an daca aparatele din casa ar fi oprite in loc sa fie lasate in stand by. Acesti bani sunt irositi doar din cauza ca oamenii uita sau nu doresc sa opreasca diversele aparate electrocasnice, televizoare, laptopuri sau console din casa.

Unele aparate din casa consuma mai multa energie decat altele in modul stand by. De exemplu, consolele de jocuri raman in modul “idle” atunci cand nu le folositi, ceea ce inseamna ca folosesc practic aceeasi cantitate de energie ca atunci cand va jucati. Desigur, exista unele aparate electrocasnice care trebuie sa functioneze continuu precum frigiderele, congelatoarele, routerele sau media-boxurile pe care le folositi pentru inregistrarea diferitelor programe TV.

Ce aparate sunt cel mai adesea lasate in priza?

Majoritatea persoanelor nu opresc sau nu scot niciodata din priza televizoarele. In plus, incarcatoarele telefoanelor mobile raman adesea in priza chiar si zile intregi desi sunt folosite doar cateva ore pe zi. Nu va incarcati telefoanele peste noapte deoarece veti consuma energie electrica mai multe ore decat este necesar. Incercati sa nu va obisnuiti sa auziti televizorul pe fundal daca nu va uitati la un program anume. Daca nu folositi calculatorul, laptopul sau imprimanta inchideti-le in loc sa le lasati in stand by. Un sceen saver poate consuma adesea mai multa energie decat atunci cand utilizati calculatorul sau laptopul. Incercati sa setati modul sleep la zece sau cincisprezece minute pentru a nu trebui sa porniti calculatorul de fiecare data cand mergeti dupa o cana de ceai. Can laptopul dumneavoastra este incarcat scoteti-l din priza si nu-l mai conectati decat atunci cand bataria este aproape descarcata. Incercati sa folositi un smart card pentru televizoarele inteligente in locul media-boxurilor voluminoase care au un consum destul de ridicat de energie.

Cum va puteti aminti mai usor sa inchideti aparatele din casa?

Unii membri ai familiei, in special cei tineri, pot fi mai usor distrasi astfel incat uita sa opreasca aparatele din casa. Iata cateva modalitati de a va aminti:

  • conectati mai multe aparate precum calculator, imprimanta sau televizor la un prelungitor cu intrerupator pentru a le inchide pe toate odata
  • faceti-va o rutina inainte de culcare pentru a verifica daca toate aparatele au fost oprite
  • folositi diverse gageturi precum prize inteligente care va vor ajuta sa economisiti energie

Ce este o priza inteligenta?

O priza inteligenta este un dispozitiv de economisire a energiei care pot fi programate pentru a eficientiza consumul de energie din casele dumneavoastra. Aceste prize pot fi controlate cu ajutorul aplicatiilor instalate in smartphone-ul dumneavoastra, astfel ca veti putea opri sau porni diverse aparate electrocasnice sau becuri chiar si atunci cand nu sunteti acasa. Astfel veti putea fi siguri ca aceste aparate nu utilizeaza in mod inutil energie electrica in modul stand by. Aceste prize inteligente nu sunt foarte scumpe astfel ca isi vor amortiza investitia rapid, mai ales daca aveti aparate mai vechi care sunt mai putin eficiente din punct de vedere energetic.

In continuare va prezentam cele mai bune prize inteligente:

Leave a Comment