Temperaturile negative din timpul iernii pot face ravagii printre plantelor din gradină. Înghețul se poate afecta plantele în diferite moduri – inclusiv provocând apariția unor pete maronii, frunze arse și lipsite de culoare la plantele sănătoase. Așadar, ce măsuri puteți lua pentru a vă proteja grădina pe timp de iarnă?
Pentru a vă ajuta, am pregătit acest ghid simplu pentru a vă arăta cum să protejați plantele de îngheț.
Ce este înghețul și de ce apare?
Înghețul este un strat subțire de gheață pe o suprafață solidă. Apare atunci când vaporii de apă din aer formează o rouă, care ajunge apoi la punctul de îngheț. Cristalele de gheață care se formează pe plante pot afecta și uneori chiar ucide plantele.
Odată ce depistați daunele provocate de frig, tot ce puteți face este să îndepărtați frunzele sau florile afectate înainte ca daunele să se extindă. Ghidul nostru vă va ajuta să înțelegeți cum să protejați plantele de îngheț, astfel încât plantele din grădina dumneavoastră să rămână sănătoase pe tot parcursul anului.
1. Aduceți plantele în ghiveci în interior
O modalitate rapidă și ușoară de a proteja plantele de îngheț este mutarea plantelor din ghiveci în interior. Puteți face acest lucru doar pentru o noapte sau pentru câteva zile, în condiții de îngheț. Asigurați-vă că plantele dumneavoastră primesc în continuare cantitatea necesară de soare dacă intenționați să le țineți în interior în timpul zilei. Dacă recipientele sunt prea mari pentru a le muta în interior, încercați să ridicați ghivecele sprijinindu-le pe suporturi sau pe cărămizi. Acest lucru va permite ca apa să se scurgă mai ușor, evitând astfel ca plantele dumneavoastră să stea în apă înghețată.
2. Acoperiți plantele în timpul iernii
O altă opțiune este să vă acoperiți florile și alte plante din grădină. Cu o varietate de soluții disponibile, acest lucru poate fi realizat în mai multe moduri. Puteți folosi un material textil horticol pentru a oferi un strat protector. Amintiți-vă doar să prindeți jos colțurile pentru a preveni ca acesta să se desprindă. O altă opțiune este utilizarea unor recipiente din plastic pe care le puteți pune peste plantele mici și răsadurile pentru a le proteja de îngheț.
3. Folosiți mulci pentru a proteja rădăcinile
Există două tipuri de mulci pe care le puteți folosi pentru protecția plantelor împotriva înghețului – mulci organic și folia de mulci.
Mulciul organic poate consta dintr-un amestec de așchii de lemn, compost de grădină, gunoi de grajd și multe altele. Acesta ajută la protejarea plantelor de înghețurile de primăvară, acționând ca un strat de izolație – dar este potrivit doar pentru plantele mai robuste.
Folia de mulcire va ajuta, de asemenea, la prevenirea înghețului. Culoarea sa închisă va ajuta la oprirea creșterii buruienilor printre plante prin blocarea luminii solare. Deoarece mulciul absoarbe o cantitate semnificativă de apă, umiditatea aerului de deasupra lui va crește, creând un alt strat de izolație pentru plantele dumneavoastră și oferind un excelent efect anti-îngheț.
4. Mutați plantele într-o seră
Chiar și o seră de mici dimensiuni protejează plantele delicate de vremea extremă, îngheț și insecte. Chiar daca nu sunt încălzite, serele oferă condiții ideale pentru protejarea plantelor pe timpul iernilor geroase. În zilele mai călduroase, asigurați-vă că plantele au acces la o bună ventilație, prin deschiderea ușilor.
5. Udați plantele dimineața
Deși poate părea contraintuitiv să udați plantele atunci când încercați să preveniți înghețul, de fapt poate ajuta la susținerea oricăror măsuri de protecție pe care le-ați luat. În zilele reci de iarnă în care se așteaptă îngheț, udați-vă plantele dimineața. Spre deosebire de solul uscat, solul umed este capabil să absoarbă căldura în timpul zilei și oferă un efect izolator pentru a reduce daunele plantelor.