Curățarea panourilor solare – sfaturi practice de întreținere

Atunci când montați panouri solare pe casă, protejați mediul înconjurător, economisiți bani și adăugați valoare casei dumneavoastră. Dar pe lângă costurile inițiale de instalare, va trebui să luați în considerare și întreținerea panourilor solare, principala sarcină fiind curățarea acestora.
Deoarece panourile fotovoltaice folosesc lumina solară, pe care o transformă în energie, este important ca acestea să fie curate pentru a permite pătrunderea facilă a luminii. Zilele cu nori reduc cantitatea de energie produsă, astfel că aveți nevoie de panouri curate pentru a profita din plin de soare.
Așadar, cum se curăță panourile solare? Cel mai probabil, panourile sunt instalate pe acoperișul casei, fiind destul de dificil de ajuns ca să le curățați. Apoi, trebuie să vă gândiți cât de des este necesară curățarea și cu cât se reduce producția de energie dacă nu o faceți.

Cum se curăța panourile solare?

Panouri electrice pe acoperis

Deși puteți angaja pe cineva să vă curețe panourile solare, dacă aveți echipamentul potrivit, atunci puteți economisi dacă o veți face singuri. Și nici măcar nu trebuie făcută prea des, așa că nu trebuie să vă descurajați.

1. Investiți într-o racletă cu mâner telescopic

Cel mai bun mod de a curăța panourile solare este de la sol. În primul rând, acesta este cel mai sigur loc pentru a face acest lucru și, în al doilea rând, înseamnă că nu trebuie să investiți într-o scară scumpă, care apoi este greu de depozitat. Dar asta înseamnă că veți avea nevoie de o racletă cu mâner telescopit.
Acesta este, în esență, un tub extensibil cu un burete prins la un capăt. Dacă nu vă puteți curăța panourile de la sol, atunci este recomandat să angajați un profesionist care să urce pe acoperiș și să facă treaba pentru dumneavoastră, în siguranță.

2. Alegeți un burete neabraziv

Buretele ar trebui să fie unul neabraziv, astfel, nu veți risca să deteriorați stratul protector al panoului, ceea ce ar putea reduce eficiența din cauza zgârieturilor pe care se va depune praful și alte impurități.

3. Asigurați-vă că este o zi însorită

În mod normal, curățarea panourilor trebuie să fie facută într-o zi în care cerul este senin și nu sunt anunțate precipitații. Norii blochează lumina soarelui, care altfel ajută la uscarea rapidă a panourilor. Dacă acestea nu se usucă rapid, pot rămâne pătate, ceea ce reprezintă un alt potențial obstacol al luminii către panou.

4. Începeți dimineața devreme, profitând de rouă

Cel mai bun moment al zilei pentru a începe curățarea panourilor fotovoltaice este dimineața devreme. Acesta este momentul în care roua s-a așezat pe panouri, oferind un strat umiditate și înmuierea oricărei murdării care s-au depus pe panouri.

5. Umpleți o găleată cu apă caldă și detergent special

Folosiți apă caldă și un detergent special pentru panouri solare a obține cel mai bun rezultat. Veți putea astfel să îndepărtați orice murdărie, chiar și excrementele de păsări.

6. Curățați doar partea superioara a panourilor, evitând cablajul de dedesubt

Curățați numai partea superioară a panourilor. Acest lucru este foarte important, deoarece, deși acestea sunt construite pentru a rezista la intemperii, iar cablajul lor se află dedesubt. Așadar, nu fiți tentat să curățați sub panouri, unde cablajul ar putea fi deteriorat. Limitați-vă doar la partea superioara.

De ce este important să păstrați panourile solare curate?

1. Un panou solar curat este un panou eficient

Cu cât este mai eficient panoul, cu atât mai multă energie poate produce, în acest caz curățenia înseamnă literalmente bani. Așa că păstrarea curată a panourilor este foarte importantă dacă vreți să vă asigurați că investiția pe care ați făcut-o se va amortiza într-un timp cât mai scurt.
Energia solară este transformată în electricitate prin intermediul panoului solar. Asta înseamnă că lumina este transformată, la propriu, în bani. Cu cât mai multă lumină poate absorbi panoul, cu atât mai mulți bani puteți economisi. Deoarece lumina poate fi blocată cu ușurință, este important ca stratul exterior al panoului, să nu fie acoperit de murdărie. De la excremente de păsări și praf până la mucegai și mușchi, există o mulțime de moduri în care panoul dumneavoastră ar putea deveni mai puțin eficient.
Dacă țineți cont de faptul că până și cele mai bune panouri solare au o eficiență de doar 20%, ceea ce înseamnă că 80% din lumina care intră este irosită, este foarte important să vă păstrați panourile curate. Această curățare devine de fapt și mai importantă în timp, deoarece eficiența panourilor poate scădea pe parcursul perioadei de garanție care poate ajunge la 25 de ani.

2. Curățarea vă oferă șansa de a inspecta panourile

Un alt motiv pentru a curăța panourile fotovoltaice în mod regulat este că vă oferă posibilitatea de a vă uita mai atent la acestea. O inspecție vizuală poate fi foarte importantă, deoarece este posibil să depistați ceva care altfel ar fi trecut neobservat, putând duce la deteriorarea panourilor. De exemplu, deteriorarea sistemului de susținere sau creșterea copacilor care pot obstrucționa lumina soarelui, pe care poate nu ați observat-o până atunci. Faptul că aveți șansa de a face o inspecție rapidă a acoperișului dumneavoastră este un alt bonus.

3. Curățarea vă poate reduce facturile de energie sau vă poate aduce bani

Un exemplu excelent, la scară mai mare, este cel al parcului fotovoltaic instalat de Google. Aceaste panouri au fost instalate pentru a genera o cantitate masivă de energie de 1.6 MW. De la instalare, panourile nu au fost curățate decât după 15 luni. Când s-a făcut curățarea, producția de energie s-a dublat. Următoarea perioadă după care s-a făcut curățarea a fost de opt luni, iar producția de energie a crescut din nou cu 36%. Concluzia este că curățarea acestor panouri este principala modalitate de a maximiza energia pe care o produc.

4. Cât de des trebuie curățate panourile solare?

În exemplul Google de mai sus, curățarea  după 8 luni a crescut producția de energie dar acest lucru nu este valabil și pentru panourile solare instalate pe casă. Cel mai probabil veți observa o creștere a energiei produse doar dacă curățați panourile o dată pe an.
Merită să supravegheați panourile solare, poate să le inspectați mai regulat, dar pentru curățarea propriu-zisă, regularitatea anuală ar trebui să fie suficientă. Acestea fiind spuse, depinde și de zona în care locuiți. Dacă locuiți într-o zonă urbană cu praf și poluare,  s-ar putea să merite o curățare la fiecare șase luni. De asemenea, dacă depistați excremente de păsări pe panourile dumneavoastră merită să le curățați din când în când.
Urmăriți periodic, în mod ideal lunar, producția de energie. Dacă aceasta începe să scadă, efectuați o inspecție a panourilor. Dacă acestea par să aibă murdărie pe ele, atunci merită să le curățați.

Sfaturi pentru îndepărtarea murdăriei dificile de pe panourile solare

1. Îndepărtarea excrementelor de păsări de pe panourile solare

Panouri electrice

Primul pas în îndepărtarea excrementelor de păsări este să folosiți apă. Așadar, doriți să evitați utilizarea inițială a buretelui, deoarece acesta poate întinde murdăria pe toată suprafața panourilor. Așa că, va trebuie să utilizați un furtun cu apă. Dacă aveți acces la un furtun cu presiune ajustabilă, atunci și mai bine, deoarece veți curăța panourile mai ușor.
Îndreptați furtunul înspre panou și asigurați-vă că jetul de apă cade deasupra mizeriei, astfel încât să o înmoaie și să cadă. S-ar putea ca acest lucru să nu funcționeze imediat. Luați o pauză și reveniți când apa a înmuiat mizeria, astfel încât jetul de apă va putea îndepărta cu usurință mizeria. La sfârșit puteți utiliza buretele cu detergent pentru îndepărtarea impurităților mai mici.

2. Îndepărtarea mușchilor și mucegaiului de pe panourile solare

Din păcate, mușchii și mucegaiul pe panourile solare sunt un semn că trebuie să apelați la specialiști. Acest fapt înseamnă că există o umiditate excesivă pe panourile solare. De obicei mușchii și mucegaiul sunt foarte greu de curățat. Puteți încerca metoda cu furtunul de mai sus, dar s-ar putea să nu fie eficientă. Caz în care este timpul să apelați la un profesionist în curățarea panourilor fotovoltaice. Aceștia vor folosi scări pentru a avea acces la înălțime, astfel încât să poată îndepărta mușchii și mucegaiul cu totul.
Pentru a evita creșterea mușchilor, este recomandat să creșteți frecvența curățării panourilor.

Există companii specializate în curățarea panourilor solare?

Curatare panouri electrice

Da, există, iar aceste servicii de întreținere sunt oferite și de unele firmele care asigură montarea panourilor solare. Indiferent unde locuiți, probabil că va exista o companie locală specializată în curățarea panourilor fotovoltaice. O firmă specializată va alege cel mai bun mod de curățare a panourilor solare. După cum am menționat anterior, există elemente electrice potențial vulnerabile, așa că este important ca persoana care le curăță să știe ce face pentru a evita deteriorarea acestora. Deoarece aceștia sunt specialiști, veți vedea diferența atunci când vor termina și veți observa îmbunătățirea producției de energie. Ca atare, costul s-ar putea acoperi prin creșterea producției de energie. În plus, pe termen lung, ar trebui să ajute la menținerea panourilor la eficiență maximă și să le ofere durata de utilizare pe care o sperați.