Pyracantha Coccinea (catina rosie) – sfaturi de plantare, ingrijire si cultivare

Pyracantha Coccinea este o planta din familia Rosacee care este rezistenta si foarte populara. Aceasta planta merita un loc in orice gradina datorita aspectului atragator dar si a beneficiilor pentru fauna salbatica. Aceasta planta are un aspect deosebit, astfel ca va putea a va infrumuseteze gradina pe tot parcursul anului. Totusi, Pyracantha aduce mai multa incantare gradinii in doua anotimpuri: primavara, atunci cand planta se acopera de flori albe si toamna, cand se incarca de fructe care au o culoare portocalie, galbena sau rosiatica.

pyracantha

Conditii de plantare

Pyracantha este intr-adevar o planta puternica, care poate creste si in conditii mai dificile. Din acest motiv, o puteti planta si in parti mai umbrite ale gradinii, sau in care solul nu ofera conditii adecvate pentru alte plante. Aceasta plata nu necesita foarte multa lumina, insa, cu toate acestea, se poate dezvolta si daca este expusa complet la soare. De asemenea, poate fi expusa si la curenti de aer, insa acest aspect ii va incetini cresterea.

Un alt avantaj al acestui arbust este ca poate fi plantat in orice moment al anului. Desi este indicat sa le plantati toamna sau la inceputul iernii, Pyracantha se poate planta in orice anotimp.

Cum se planteaza Pyracantha

Pyracantha se planteaza intr-un ghiveci daca alegei o planta mai mica, insa daca optati pentru un arbust mai mare puteti sa il puneti direct in gradina. Este recomandat sa plantati arbustii la o distanta cuprinsa intre 60 si 75 cm. Ecivent, cu cat ii plantati mai aproape, cu atat veti putea sa creati mai usor un gard viu. Daca plantati arbustii la o distanta mai mare, acestei au sanse mai bune de a se dezvolta si creste mai repede. Daca doriti sa faceti o delimitare a unei parti din gradina, atunci puteti plata puietii la o distanta de aproximativ 50 cm. Folositi un spalier pentru a ajuta cresterea arbustilor atunci cand plantele sunt mici.

Este recomandat sa adaugati putin ingrasamant si pamant mai bun in zona de plantare, pentru a oferi arbustilor sansa de a creste mai puternici. Apoi sapati o groapa nu foarte adanca, puneti planta si adaugati amestecul de pamant cu ingrasamant. Nu uitati sa udati mai des planta in primele saptamani.

Pyracantha coccinea

Sfaturi de ingrijire Pyracantha

Acest arbust necesita o minima intretinere, trebuind udat mai des doar atunci cand il plantati si in perioadele de seceta. In primii doi ani de viata este putin probabil ca planta sa trebuiasca sa o taiati, deoarece nu va fi foarte inalta. Dupa aceasta perioada, Pyracantha poate creste cu cate 60 cm pe an, prin urmare va trebui sa o taiati anual (ideal la sfarsitul primaverii/inceputul verii). Atunci cand este cazul, indepartati frunzele si fructele care sunt afectate de fungi.

De ce sa plantati Pyracantha?

Daca inca nu v-am convins sa plantati acest arbust in gradina voastra, iata alte motive pentru care Pyracantha nu ar trebui sa lipseasca din orice gradina:

  • este usor de ingrijit;
  • adauga culoare chiar si zonelor mai intunecoase ale gradinii;
  • spinii ascutiti pot sa protejeze o anumita zona din gradina – daca le plantati sub forma de gard viu;
  • florile au un parfum deosebit;
  • este o planta versatila care poate sa capete un aspect ordonat atunci cand o tundeti mai des sau poate sa dea un efect natural atunci cand o lasati sa creasca in voie;
  • fructele pot fi folosite la dulceturi si marmelade;

In plus, chiar si fauna salbatica va beneficia daca veti planta acesti arbusti in gradina:

  • fructele vor oferi hrana pasarilor atunci cand vremea incepe sa se raceasca;
  • ramurile spinoase pot ofera un spatiu perfect pentru cuibarit, pentru pasarile mai mici;
  • florile vor fi o sursa de nectar pentru insectele polenizatoare, precum albine.

Intrebari frecvente

De ce Pyracanta nu mai face multe fructe?

Pot exista mai multe motive pentru care planta dumneavoastra nu face la fel de multe fructe ca in anii precedenti. Cel mai frecvent motiv este acela ca ati taiat-o prea mult. In al doilea rand, este posibil ca planta sa nu aiba suficienta lumina sau apa, care poate afecta cresterea fructelor.

Pyracanta trebuie protejata pe timp de iarna?

Asa cum am precizat anterior, arbustii Pyracantha sunt foarte rezistanti, putand sa reziste la temperaturi scazute, de pana la – 18 grade C. Daca temperatura scade sub acest prag, atunci puteti sa incercati sa ii protejati.