Ghid de achizitie a unei sobe de incalzit pe lemne

Atmonsfera calduroasa creata de o soba cu lemne intr-o seara friguroasa de iarna nu poate fi egalata. Exista ceva deosebit de satisfacator sa aprinzi un foc cu lemne, sa le asculti cum tronsesc si sa le privesti cum ard. Daca va ganditi sa va achizitionati o soba pe lemne atunci trebuie sa cititi ghidul pe care vi l-am poregatit in continuare.

» Nu ratati reducerile de pana la 60% la produsele din campania Mobilier de gradina de la eMag
Click aici pentru oferta

Sobe pe lemne

Ce costuri implica o soba de incalzit pe lemne?

Sobele pe lemne nu sunt foarte ieftine, dar merita fiecare ban. Pe langa aspectul functional de incalzire a unei incaperi, o soba pe lemne creaza si o atmonsfera calduroasa sau romantica in special in preajma sarbatorilor de iarna.

Pentru a calcula costul unei sobe pe lemne trebuie sa luati in considerare trei costuri principale:

» Nu ratati reducerile de pana la 60% la produsele din campania Gradina ideala exista de la eMag
Click aici pentru oferta

  • costul de achizitie al sobei
  • costul instalarii sobei
  • costul lemnului

In functie de marime si putere, costul de achizitie al unei sobe variaza intre 300 si 7-8.000 de lei.

Costul instalarii unei sobe poate de asemenea varia intre 500 si cateva mii de lei in functie de complexitatea lucrarii.

Odata soba cumparata si instalata nu va mai ramane decat sa achizitionati lemnele. Daca sunteti norocos si aveti cativa copaci pe care doriti sa ii taiati in gradina atunci nu veti mai plati nimic. Celelalte persoane vor trebui sa cumpere lemn, al carui cost pentru iarna anterioara a fost de aproximativ de 150 de lei pe metru cub.

Ce dimensiune trebuie sa aiba soba?

Aceasta este o intrebare foarte importanta. Dimensiunea unei sobe se masoara dupa cantitatea de caldura pe care o produce. Aceasta este exprimata in kilowati (kW) si variaza intre 3kW si 15 kW. Daca alegeti o soba prea mare atunci va trebui sa deschideti ferestrele mai des, iar daca alegeti o soba prea mica pur si simplu nu va fi suficient de cald.

Pentru a calcula puterea necesar a unei sobe pentru o anumita camera va trebui sa inmultiti inaltimea camerei cu latimea si lungimea in metri si apoi sa le impartiti la 14.

Poate o soba pe lemne sa va ajute sa economisiti bani?

Un studiu recent arata ca aproape 60% dintre persoanele care au o soba de lemne alaturi de o incalzire centralizata considera ca economisesc bani pe facturile la incalzire.

Acest lucru se datoreaza in special faptului ca majoritatea persoanelor folosesc o soba pe lemne pentru a incalzi o singura camera si nu intraga casa. Veti economis astfel bani incalzind doar camera in care petreceti mai mult timp. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de incalzirea unei case intregi, o incalzire centralizata pe gaz ar putea fi mai ieftina.

Ce fel de lemn trebuie sa cumparati?

Lemnul provenit de la copacii care au fost taiati recent contine intre 35-60% apa, de aceea lemnul verde nu este bun pentru incalzire. Puteti cupara astfel de lemn dar va trebui sa-l lasati la uscat intr-o magazie sau un hambar.

Cel mai bun lemn este cel provenit din copacii de estenta tare. Acestea se usuca mai rapid si poate fi folosit mai repede.

Puteti folosi o soba daca nu aveti un cos de fum?

Nu exista foc fara fum astfel ca va trebuie sa evacuati fumul din soba. Instalarea va fi mai ieftina si mai facila daca aveti un horn in casa, dar se poate face si daca nu aveti unul. Puteti folosi un burlan din otel inoxidabil care va trece prin acoperis sau printr-un perete pentru a permite fumului sa iasa.

Sfaturi pentru aprinderea rapida a focului intr-o soba

Multe persoane folosesc multe ziare pentru aprinderea focului dar acestea creaza mult fum si putin foc. Iata cateva sfaturi pentru aprinderea rapida a focului in soba:

  • lasati un strat de cenusa pe fundul sobei deoarece acesta va ajuta focul se se aprinda mai repede
  • deschideti orificiile de aerisire ale sobei atunci cand vreti sa aprindeti focul
  • stivuiti lemnele astfel incat sa lasati un spatiu in mijloc, asezand lemnele intr-un unghi de 90 de grade
  • o bucata de lemn inmuiata in ceara va poate ajuta sa aprindeti apoi focul rapid
  • lasati apoi usa sobei intredeschisa pentru a permite aerului sa intre
  • odata ce focul este aprins introduceti o bucata mai mare de lemn si inchideti usa sobei
  • pastrati aerisirile deschise pana se aprind si bucatile mai groase de lemn si apoi inchideti-le pe rand pentru a permite focului sa arda constant

Leave a Reply